Muska odela Beograd - 1 Muska odela Beograd - 2 Muska odela Beograd - 3 Muska odela Beograd - 4 Muska odela Beograd - 5 Muska odela Beograd - 6 Muska odela Beograd - 7 Muska odela Beograd - 8

Vencanice beograd

Spanske vencanice

Spanske vencnice

WWW.ANNA.RS

Prodaja vencanica

Vencanice ANNA

Kategorije

Newsletter

PRIJATELJI SAJTA

Vencanice beograd - Iznjmljivanje cena

Vencanica #671

DEMETRIOS

KONTAKTIRAJTE NAS

DA LI STE ZNALI? Ovo je pravi razlog zbog kog mlade nose belo!

Ako ste mislili da je razlog za belu vencanicu simbolika nevinosti, grešite. Prva bela haljina se pojavila na kraljevskom venčanju pre manje od 200 godina!

Kada se kraljica Viktorija udala za svog rođaka (da, da) Alberta 1840. godine napravila je radikalnu odluku izabravši da se uda u svileno-satenskoj beloj vencanici, ali je i time napravila tradiciju koja se zadržala do danas. 

Naime, nošenje haljina(vencanica) u beloj boji za kraljevsko venčanje do 1840. godine je bilo nečuveno. Uglavnom su se birali srebrnkasti tonovi, a dešavalo se da haljina bude zelena ili žuta. Ali, nikada se nije desilo da kraljica obuče belu haljinu! 

Ipak, bela haljina nije imala nikakve veze sa nevinošću, već sa luksuzom i čistoćom. Naime, bela haljina bi teško ostala bela ako je obuče devojka koja radi u polju. Ostaće čista samo ako je obuče kraljica u dvorskim uslovima. Nisu oni imali Vanish! 

Jedan časopis iz 1850. specijalizovan za venčanja, na ovu temu je rekao: -Kakva korist od bele preskupe haljine za mlade koja nikada neće moći ponovo da se obuče u svom prvobitnom stanju? Naravno, biće pažljivo složena i gledana sa sentimentalnošću neko vreme, ali će se mlada urazumiti i ofarbati haljinu u neku korisnu, razumnu boju za maksimalno godinu-dvije!- 

Bilo je često da nosi najbolju haljinu koju već ima ili da joj se sašije haljina u nijansama crne, sive ili braon, koju će moći i kasnije da nosi. 

Današnji običaj kupovine vencanice ili iznajmljivanje vencanice “za jednokratnu upotrebu” bio bi smatran čistom ekstravagancijom, primerenom samo ženama bogatim poput kraljice. Ipak, kako je kraljica Viktorija bila trendseter, vrlo brzo je njen “ekstravagantni potez” postao norma za sve žene. 

Časopis “The Etiquette of Courtship and Matrimony” (Običaji udvaranja i braka) iz 1865. kratko i jasno tvrdi: -Mladina vencanica  treba da bude bela!- 

U slično vreme, najpopularniji američki magazin za žene, “Godey’s Lady’s Book” (Godijeva knjiga za dame) objavio je: -Običaj je odlučio da je belo najbolji izbor za haljinu mlade, od kog god materijala haljina bila. Belo je amblem čistoće i nevinosti devojaštva, neoprljanog srca koje poklanja svom izabraniku.

Iz datog možete zaključiti: ideja da se belo nosi radi nevinosti je obična urednička izmišljotina. Bilo je teško te 1865. zvati iz Amerike i proveriti istinitost medijiskih tvrdnji, te se dan danas veruje u objašnjenje maštovitog novinara tadašnje verzije časopisa Vogue.

 

Vencanice dar, vencanice carolija novi sad, vencanice carolija beograd, vencanice aurora pancevo, vencanice bella cacak
Vencanice dar, vencanice carolija novi sad, vencanice carolija beograd, vencanice aurora pancevo, vencanice bella cacak

PROIZVODI ISTOG TIPA

IZDVAJAMO IZ PONUDE